Vatten som dryck

Vatten på flaska
Vad finns i flaskan - vatten från källa eller kran?

Det finns stora skillnader när det gäller vatten på flaska. Vissa är identiska med det vatten som finns långt ner i underjordiska källor. Andra består av kranvatten, ofta med tillsatta mineraler och smakämnen.

Det har blivit trendigt att dricka vatten. Vattenflaskan har fått sin givna plats i både träningsväskan och på matbordet. Även Coca Cola har anpassat sig till vattentrenden och lanserar i dagarna ett nytt bordsvatten, ett vatten som enligt företaget är ett renat kranvatten som tillsatts vissa mineraler och syntetisk citronarom.

Skilj på tre sorters förpackat vatten
Det finns tre sorters förpackat vatten - naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten. Vilket det är, ska enligt gällande EU-lagstiftning deklareras på förpackningen. En snabb titt på de vanligaste märkena ger dock en ganska förvirrad bild. På Livsmedelsverket medger man också att det finns stora brister i märkningen. Titta därför lite extra noga på etiketten och ifrågasätt vissa budskap. Ett "källvatten som tillförts både mineraler och smakämnen" är exempelvis inte längre att betrakta som ett källvatten utan som ett bordsvatten. Detsamma gäller uttryck som "källa till kraft" som inte heller behöver ha med källvatten i dess rätta betydelse att göra. Vilket vatten som är bäst är också en helt annan fråga.

Alla förpackade vatten ska dessutom vara försedda med bäst-före-dag, vilket leverantörerna verkar leva upp till.

Mineralerna kan vara naturliga eller tillsatta
Att vattnet innehåller mineraler gör det inte automatiskt till ett mineralvatten. Istället är det så, att man i reglerna skiljer på naturliga mineraler och tillsatta mineraler. I naturligt mineralvatten och källvatten får det endast finnas naturliga mineraler medan det i bordsvatten får förekomma tillsatser av mineraler, likaså aromämnen.

Vatten på flaska ska vara noga kontrollerat
När du köper vatten på flaska får du ett vatten som ska vara kontrollerat. Mineralvatten har de högsta kraven, därefter kommer källvatten och sist bordsvatten. Vattnet ska också vara förpackat på ett godtagbart sätt.

Naturligt mineralvatten är deklarerat
Naturligt mineralvatten är ett grundvatten som enligt reglerna kännetecknas av sina ursprungliga egenskaper. Det ska också vara stabilt - det vatten som du köper på flaska eller burk ska i det närmaste vara identiskt med det som finns i den ursprungliga källan. Det får heller inte desinficeras med klor eller andra ämnen, inte heller behandlas med UV-ljus. Den enda godkända tillsatsen är kolsyra. Vattnet ska också vara noga undersökt när det gäller innehållet och källan väl skyddad mot föroreningar. Till och med transporten från tappställe till förpackning är reglerad - den får inte gå med lastbil utan vattnet ska transporteras i speciella och kontrollerade ledningar.

På förpackningen ska du kunna läsa vilka karakteristiska ämnen som vattnet innehåller, till exempel salt (natrium) och magnesium. Även källan ska finnas angiven med namn.

När det gäller svenskt naturligt mineralvatten godkänner Livsmedelsverket vattnet vid tappstället medan de lokala miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna ansvarar för den fortsatta hanteringen.

För närvarande finns ett tiotal svenska naturliga mineralvatten, däribland Ramlösa, Åre Mountain Water och Malmberg Original. Dessutom finns ett stort antal utländska naturliga mineralvatten, till exempel franska Perrier, Vittel och Evian samt det norska Olden och Telemark. Där har leverantören ansvaret för att vattnet uppfyller de regler som gäller. I hälsokostbutiker finns också speciella så kallade kurvatten som har höga halter av mineraler.

Källvatten behöver inte deklareras
Källvatten är också ett grundvatten som man dock inte har lika stora krav på som naturligt mineralvatten. Men inte heller här får man tillsätta mineraler och smakämnen. Däremot är kolsyra tillåtet.

Källvatten behöver inte godkännas av Livsmedelsverket. Istället är det de lokala myndigheterna som ansvarar för den hygieniska kontrollen. Denna är lika sträng som för naturligt mineralvatten. Inte heller är det tillåtet att desinficera vattnet. Källan ska dessutom vara väl skyddad och namnet på källan vara angiven på förpackningen. På etiketten kan du dock inte se vilka karakteristiska ämnen som ingår eftersom det inte finns några sådana krav när det gäller källvatten.

Bordsvatten - ofta med tillsatser
Bordsvatten kan betecknas som förpackat kranvatten. De livsmedelshygieniska kraven är också desamma som för vanligt kranvatten. Många bordsvatten innehåller tillsatta mineraler, likaså smakämnen. Både naturligt mineralvatten och källvatten kan dessutom ingå som ingredienser.

Sodavatten och vichyvatten, till exempel Vichy Nouveau, samt Hwila och det nyligen lanserade Bonaqua (från Coca Cola) räknas till bordsvatten.

Som bordsvatten räknas också sådant naturligt mineralvattnen och källvatten som är smaksatt med till exempel citron eller lime. Eftersom det inte är tillåtet att förändra ett naturligt mineralvatten, exempelvis med aromämnen, klassas det smaksatta vattnet som bordsvatten.

Mineraler på gott och ont
Vilken effekt mineraler har på vår hälsa har diskuterats. Hårt vatten, det vill säga sådant som innehåller exempelvis hög halter av magnesium och kalcium, anses av vissa forskare kunna förebygga hjärt-kärlproblem. Höga natriumhalter är dock något vi generellt bör undvika.

Om du av någon anledning vill undvika salt, titta då lite extra noga på etiketten på mineralvattenflaskan. Ramlösa, exempelvis innehåller hela 210 mg natrium, som är en förhållandevis hög salthalt. Likaså innehåller Ramlösa mycket fluor och bör därför inte ges till förskolebarn.

Följande beteckningar kan du hitta på buteljerat vatten:

Mycket låg halt av lösta mineral vilket innebär högst 50 mg mineral per liter

Låg halt av lösta mineral vilket innebär högst 500 mg mineral per liter

Rik på lösta mineral vilket innebär mer än 1.500 mg mineral per liter

Hög fluoridhalt vilket innebär över 1 mg fluorid per liter

Hög natriumhalt vilket innebär över 200 mg natrium per liter

Lämplig för natriumfattig diet vilket innebär under 20 mg natrium per liter


Källa: www.slv.se

Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-11-15